keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

Uusi maailma ja menneitä urakoita

Nyt ollaan uuden äärellä tämän vaaliehdokkuuden kanssa. Hurjan paljon lisää kotikuntamme asioita olen selvitellyt, moniin vaalikoneisiin vastauksia tällännyt ja koulutuksiin osallistunut.

Nipsu - kuudesosa kissapatteristoamme poseeraa rintamerkin kanssa.
Keskustapuolueen ehdokkaana olen. Lupautuessani ehdokkaaksi, edellytin sitoutumattomana osallistumista. Äänet menisivät ns. samaan ämpäriin joka tapauksessa. Jostain syystä vaalilistoja julkaistaessa tuo sit. katosi nimeni perästä. Harmi, sillä en olisi halunnut minkään puolueen leimaa otsaani. Vahinko on jo tapahtunut, joten tämän kanssa eletään.

En koe itsäni poliitikoksi, vaikka olen ollut yhteisten asioiden hoitaja monissa asioissa. Kultakaivoksen saapuessa kuntaamme teimme isolla porukalla rutosti töitä ympäristökysymysten kanssa. Kaivoksen alkuperäinen suunnitelma oli laskea jätevedet pikkuiseen luonnonpuroon, joka kasvaa matkan varrella pieneksi joeksi halki asuttujen kylien. Ihan tosi huono vaihtoehto jätevesien viemäriksi ja jäteveden laatukin oli kuolettava vesieliöille. Uoman kantokykykään ei riittänyt jäteveden määrälle. Tiukka kädenvääntö asiasta tuotti purkuputken mereen. Meidän voimakas toiveemme jäteveden puhdistamosta kaivoksella ja puhdistetun veden käyttö prosessissa ei tuottanut tulosta, vaikka lakiin onkin kirjattu BAT eli Best Available Technology (paras saatavilla oleva tekniikka) sitä edellyttääkin. Kitkerästi totesimme, että ympäristönsuojelulaki ei koske isoja yrityksiä. No aavistuksen parempi ratkaisu jätevesien purku mereen on, mutta hyvänä sitäkään ei voi pitää. Virkamiespäätöksin Suomessa kuitenkin ohitetaan lainsäädäntö sujuvasti. Se on totuttu tapa varsinkin kaivosteollisuudesssa.

Tässä oli ennen luonnontilainen, hieno suo kasvustoineen. Nyt kullattoman
kultakaivoksen rikastushiekka-allas. Se sisältää suuren vaaran pohjavesille.
Tonnissa malmia oli kultaa reilu gramma. Loppu jätettä kemikaaleineen. Ajattele määriä!

Toinen iso kansalaisaktivismin ponnistus on ollut tuulivoiman sijottelu kuntamme alueella. Ihan härskin hurjat suunnitelmat oli tuhota kylien asutus tuulivoimarakentamisella. Keräsimme Suomen ennätyksen ääniä kuntalaisaloitteeseen, ja monien vaiheiden jälkeen saimme päättäjät myöntymään kahden kilometrin rajaan tuulivoiman ja asutuksen väliin. Se oli suuri voitto kyläläisten elämässä! Isot alueet olisivat menneet rakennuskieltoon, talojen ja maiden arvo olisi romahtanut puhumattakaan tuulivoiman tuottamista haitoista kyläläisten elämään ja terveyteen. Projektin suurin ponnistus oli naiskolmikon Kristiina, Liisa ja Sirpa osalla. Pahuksen tomeria naisia! Kylissä on ääntä ja voimaa - näytetään se nytkin näissä vaaleissa!

Nipsu ja rintanappi. Itse asiassa kattia ei kiinnosta pätkääkään, mutta entä sinua?
Ei tarvitse äänestää puoluetta. Ihmiset niitä yhteisiä asioita hoitavat. Kysy minulta, mitä ajattelen asioista ja mitkä on minulle tärkeitä työstettäviä kohteita. Vaalikoneisiin olen koittanut vastata runsaalla kommentoinnilla, kokeile reistata niitä. Yle, Kaleva ja Raahen Seutu saivat suurimman panoksen vastauksia. Minua saa haastaa ja haastatella. En ole hiljainen, vaan mielipiteeni selkeästi perustellen esittävä. Osaan myös kuunnella, joten kerro ajatuksesi minulle - koitan viedä niitä eteenpäin. Tämä maa ja kunta on meidän - valitsemme vaaleilla edustajat vastuuseen yhteisestä hyvästä. Siis äänestä ja vaikuta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti