perjantai 3. maaliskuuta 2017

Kuka kirjoittaa vaaliblogia?

Uuden blogin eka postaus, ja valkoinen kirjoituslaatikko tuijottaa minua juuri nyt tyhjin silmin. Samanlainen olo, kuin tyhjän maalauspohjan äärellä. On vain alettava hahmottamaan linjoja.

Erilaisia palasia.

Koko homma lähti ex-kansanedustaja Inkeri Kerolan soitosta - lähekkö eholle kuntavaaleihin? Lupasin pohtia asiaa. Jonkun kerran aiemminkin olen Inkun kanssa asiasta vääntänyt kättä. Silloin oli ruuhkavuodet ja yrittäyys, enkä lähde hommiin joita en voi hoitaa satasella hyvin. Nyt oli aikaa, kun ruuhkavuodet ovat helpottaneet. Olen täysillä mukana.

Sana politiikka on minulle ollut sellainen sotkuinen asia, johon vissisti en ole halunnut lusikkaani panna. Minulla ei ole historiassani mitään poliittista taustaa tai agendaa. Sen sijaan olen vuosien varrella aktiiviseti halunnut vaikuttaa ihan omaan ympäristöön suuresti vaikuttaviin asioihin, kuten kultakaivoksen jätevedet ja tuulivoiman sijoittelu. Politiikka on YHTEISTEN ASIOIDEN  hoitamista. Se kuulostaa hitosti paremmalle kuin sana politiikka. Sitä sanaa vierastan, mutta meillä on kyllä rutosti yhteisiä asioita hoidettavavana - koko Raahe/Pattijoki/Saloinen/Vihanti -akselilla. Tasapuolisesti.

Yhteisellä rännillä nämäkin tilhet.

Historiaani kuuluu yhteisten asioiden hoito, jolloin ison porukan kanssa saimme ääntämme kuuluviin, olimme yhteydessä eri instansseihin ja kuntapäättäjiiin. Ihan tuloksellisesti, sillä Raahen kultakaivos muutti selkeän ympäristörikoksellisen suunnitelmansa jätevesien laskusta usean kylän läpi Haapajokea pitkin hivenen sivistyneempään investointiin purkuputken kautta mereen. Samoin huikea kuntalaisaloitteemme tuulivoimasta teki Suomen ennätyksen kerätyssä äänimäärässä. Vaadimme myllyille kahden kilometrin rajaa asutukseen, ja moninaisten kiemuroiden jälkeen se hyväksyttiin päättävissä elimissä. Siihenkin piti tehdä rutosti töitä, mutta onnistuimme ison porukan voimin! Yhteisöllisyys on voimaa ja joukkuelajihan tämä vaikuttaminen on. Meitä oli tosi monta pakertamassa tämänkin asian eteen.

Voitto tuulimyllyistä!

Pistän siis päätäni pölkylle, ja olen ehdolla kunnalliseksi työjuhdaksi yhteisten asioiden hoitoon. Myöhemmissä postauksissa kirjoitan itselleni oleellisista asioista kuntapäättämisessä. Tuleva soteuudistus vie paljon päätettävää toisiin kinkeripiireihin, mutta paljon jää oman kaupungin asioita edelleen hoidettaviksi. Tähän soppaan olen valmis työntämään oman, hivenen kantikkaan lusikkani.

Tita Haapajoki

Eipä meinannut löytyä kuvaa minusta, sillä olen itse aina kameran takana. Mutta viimeisenä taustatiedot: juuri 52-vuotta täyttänyt koulutettu hieroja, lymfa-, vyöhyke- ja fytoterapeutti sekä näiden kouluttaja - siis ihmisten monipuolinen hoitaja ja tien opastaja. Olen entinen yrittäjä ja nykyinen kevytyrittäjä. Pienyrittäjyyden ristit ja verot olen puurtanut 10 vuoden ajan. Ei kiitos enää, systeemissä on tällä kohden aika paljon korjattavissa olevaa vikaa. Olen ennen kaikkea vaimo ja kahden nuoren neidon äiti. Kotisektorilla huolehdittavana on myös kuusi kissaa, 12 kanaa ja kaksi kukkoa. Keväällä odotetaan koiranpenikkaakin saapuvaksi. Taustalla pitkällinen hevosharrastuskin, mutta nyt ollaan ilman hevosia.

Intohimoisin harrastus on puutarhanhoito. Puutarhani on laaja ja monilajinen. Hulluja kokeiluja on runsaasti. Ensimmäinen blogini on ruusublogi , harrastukseeni intensiivisesti paneutuvine teksteineen ja kuvineen. Uteliaisuuttasi voit käydä sitäkin kurkkaamassa - sekin kertoo minusta yhden osan. Sama hurja hönkä on päällä tässäkin blogissa - ihan eri asian tiimoilta.

Ihan uusi asia on tämä kuntavaaliehdokkuus. Prosessoin sitä itse edelleen tiiviisti. Olen kokenut itseni kunta-aktvisitiksi, kun tarvitaan kansalaisten ääntä läheisesti yhteisöllisiin asioihin. Päättäjäksi päätyminen olisi jatkumoa hartaaseen taisteluun kuntalaisen äänen kuuluvuudesta. Miellän kunnan asioista päättäjän olevan äänestäjien käsikassara ja äänitorvi. Luottamus ja tiedonkulku on molemminpuoleista. Tämä blogi tarjoaa siihen alustan - myös molemmin puoleiseen mielipiteen vaihtoon.
Untuvikkoja muitakin :)

Koin tutuksi käyttää blogialustaa myös vaalityössä. Facebook-tunnuksia minulla ei ole periaatteellisistä syistä. Ei myöskään twitteriä, instagramia tai tinderiä :) Kohtaan ihmiset mieluiten ihan kasvokkain, sellaisena kuin oikeasti olen. Tämä blogi elää vaalikauden, ja jos tulen valituksi niin myös jatkossa se on tiedonvälityskanava asioiden ja päätösten suhteen. Varmasti himpun värikkäämpänä kuin netistä nähtävin pöytäkirjoin! Blogi olisi myös suora kommunikaation väylä, koska sitä voi kommentoida ilman mitään kirjautumisia anonyyminäkin. Tämä on kanava keskustella ja vaikuttaa.

Iloa, valoa ja parempaa tulevaisuutta! Minä lupaan avoimia ajatuksia ja tiedon välitystä tästä eteenpäin.

Hyppää kyytiin - katotaan mihin lopulta päädytään! Tarjolla on reilun kuukauden hype, ja jos äänestyksessä luottamusta löytyy, niin blogi jatkaa intensiivistä keskustelua alueelle tärkeistä kysymyksistä. Äänestämällä vaikutat, ja senkin jälkeen tämän blogin kautta mielipiteitäsi kuunnellaan. Äänestä joka tapauksessa - vain siten voit vaikutaa oikeasti. Jokainen ääni on tärkeä.

PeeÄääs: Sattu sanottavaa on edesmenneen ystäväni Renne Nikupaavolan kolumnin muinainen otsake. Renne tuskin pilven reunalta katsoessaan pahastuu sen käytöstä täällä. Taitaa vain hymyillä! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti