perjantai 3. maaliskuuta 2017

Minulle tärkeitä asioita

Sinä haluaisit kysyä minulta, että mitä asioita minä haluan ajaa päättäjänä. Vastaan sinulle: ympäristöterveys on äärimmäisen tärkeää. Siihen kuuluvat sisäilmaltaan ongelmattomat julkiset tilat - koulut, päiväkodit, vanhusten hoitokodit ja virastot. Jos ongelmia todetaan, niin niihin on puututtava rivakasti. Omat lapseni viettivät kouluaikansa homekouluissa, joten puhun sydämelläni.

Sisäilmaongelmia?

Toinen tärkeä asia liittyy mm. kaavoitukseen ja maankäytön suunnitteluun. Tuulimyllyjen hypeaika alkaa olla ohi, mutta edelleen on pidettävä tiukasti kiinni kahden kilometrin suojarajasta asutukseen. Ja kohtuullisuutta - sitä tarvitaan. Esimerkiksi Kopsan kylä on täysin kohtuuttomasti tuulivoiman saartama. Tuulivoiman melulla ja välkkeellä on selkeästi haittoja, joten lähellä asuvat joutuvat kärsimään. Pidän tuulivoimaa puhtaana energiana, mutta siihen liittyy paljon ongelmia. Eniten huonosti sijoiteltuna ihmisille, mutta myös muulle luonnolle. Haittojen ilmetessä myllyjen purkaminen on ihan rehellinen vaihtoehto.

Tuulimyllyistä on paljon muitakin ongelmia kuin melu ja välke.

Ihmisten terveys ja hyvinvointi merkitsevät minulle paljon. Olen huolissani Raahen sairaalan tulevaisuudesta. Sote-uudistukseen tulee muutoksia lausuntokierroksen jälkeen, mutta useimmille on varsin epäselvää mitä se käytännössä tulee merkitsemään. Haluan ja toivon, että Raahesta on saatavilla hyvää sairaanhoitoa siten, että jokainen voi mennä lääkäriin tarvittaessa kohtuullisin kustannuksin. Asia siirtyy tuleville maakuntahallituksille. Toivon parasta, mutta kieltämättä pelkään pahinta. Asia on pahasti auki vielä, joten arvioidaan paremman tiedon valossa uudestaan.

Meri on upea ja erikoinen. Meille niin tavallinen, mutta markkinoinnin arvoinen!

Viihtyisä Raahe on myös toivelistallani. Siihen liittyvät yhteiset, hoidetut ulkoilualueet sekä viherrakentaminen. Raahen merellisyyttä voisi edistää ja harkiten sallia rantarakentamista. Merenrantojen ulkoilureitit pitää turvata yhteiseen käyttöön.

Täällä sielu lepää!

Nuoret ovat tietenkin lähellä sydäntä - heissä on tulevaisuus. Entinen koulukaupunki Raahe on menettänyt opiskelupaikat, joten nuorten on lähdettävä jatko-opiskeluihin muualle. He lähtevät, mutta miksi tulisivat takaisin? Työpaikkoja pitäisi saada luotua - eli yrittäjyyttä pitäisi tukea kaikin mahdollisin paikallisin voimin. Entisenä yrittäjänä tiedän oikein hyvin sen sektorin vaikeudet. En haluaisi nähdä Raahea vain eläkeläisten asuttamana, hiljentyvänä kaupunkina.

Nuorille vain myrskyistä tulevaisuutta - jossain muualla?

Sokerina pohjalla liputan voimakkaasti elävien kylien puolesta. Raahe ei ole vain ydinkeskusta. Raahen on kaupunkikeskus ja sen elinvoimaiset kylät on suuri voimavara. Meillä on ihan huikea etuoikeus mahdollisuuteen asua ihan taajaman vierellä, mutta nauttien maaseutumaisesta asumisesta ja ympäristöstä. SE on vetovoimatekijä, johon pitää suunnata myös kehitystä ja voimavaroja. Me kyläläiset emme halua asua Raahen keskustassa. Siksi kaavoitusta tarvitaan myös sivukylille, eikä sinne tarvita niitä kaupunkitontin kokoisia plänttejä. Meillä maalla pitää olla tilaa harrastaa. Täällä on elämän laatua ja se on arvossaan. Tasapuolisuutta tavitaan tähän kehitykseen.

Näin paljon asioita kuuluu ympäristöterveyteen. Näiden eteen olen valmis tekemään paljon töitä.

6 kommenttia:

 1. Onnea ja menestystä, kaltaisiasi tarvitaan <3

  VastaaPoista
 2. Onnea ja menestystä toivottelen minäkin!
  Hienoa, että lähdit mukaan!!

  VastaaPoista
 3. Kiitos Nina - katsotaan mihin päädytään! Ajatusta ja toivetta on ilmassa.

  VastaaPoista
 4. Toivottavasti tuut valituksi. Sullon sanat hallus :) ja oot kaikes nii perusteelline.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Navettapiika - kattotaan miten täs käy :)

   Poista